Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Openbaarheidsdag 2024

Welke archieven worden openbaar?

Op 2 januari is het Openbaarheidsdag. Net als afgelopen jaren maakt Archief Eemland op deze dag archieven openbaar die daarvoor niet of gedeeltelijk openbaar waren. In totaal zijn 139 inventarisnummers (delen van een archief) uit de periodie 1782-2003, 226 foto's en 3 afbeeldingen van prentbriefkaarten nu voor iedereen in te zien of te downloaden. Een mooi moment om een paar archiefstukken uit te lichten. 

De volledige lijst van Openbaarheidsdag 2024 is te downloaden via de volgende link: Lijst Openbaarheidsdag Archief Eemland 2024.

Tweede Wereldoorlog

Ook dit jaar zijn er dag- en nachtrapporten van de gemeentepolitie opnieuw openbaar uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. Deze keer gaat het om de dag- en nachtrapporten van de gemeentepolitie Amersfoort van 1943 en de rapporten van de gemeentepolitie Soest van 1943. Na een AVG-herbeoordeling op grond van vermelding van minderjarigen in deze politierapporten zijn deze opnieuw openbaar. De politierapporten maken onder andere melding van inbraken, aanhoudingen, baldadigheden, branden en meer.

Vliegfeest Soesterberg

Uit het archief van de gemeentepolitie Soest is nu het eerste dossier openbaar uit een reeks dossiers over het toezicht van de politie op vliegfeesten in Soesterberg. 

Kort na de oorlog, op 12 juni 1948, organiseerde de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) een groot vliegfeest ter ere van het 40-jarig bestaan van de vereniging. Volgens het Dagblad van Amersfoort van 14 juni 1948 waren er zo'n honderdduizend toeschouwers aanwezig. Het publiek kreeg demonstraties te zien van de vooruitgang in de vliegtuigtechniek in al zijn geledingen, laat het dagblad weten. Er waren onder andere Spitfires en Mitchells te zien, waarmee ook in de Tweede Wereldoorlog werd gevlogen. Daarnaast kon het publiek ook een luchtballon, zweefvliegtuigen en een helikopter aanschouwen en waren er demonstraties van parachutespringen.

De gemeentepolitie Soest had de taak om in samenwerking met de Rijkspolitie dit evenement in goede banen te leiden. In het dossier zijn documenten te vinden over het regelen van verkeer, verzoeken voor het verkopen van consumpties, het programma, begeleiding van genodigden, voorbeelden van entreekaartjes, krantenartikelen en het jaarboekje 1948 van de KNVvL.

Het dossier bevindt zich in het archief van de 'Gemeentepolitie Soest, 1919-1994', met toegangsnummer 0912 en heeft inventarisnummer 54.

Foto's

Ook in 2024 komen weer foto's ter beschikking op onze website. Deze keer gaat het om 127 foto's en 3 afbeeldingen van prentbriefkaarten van het jaar 1953 die downloadbaar zijn. Daarnaast zijn 99 foto's van fotograaf Th.F. van de Pol/Atelier van de Pol vrij beschikbaar.

Meer dan 70 jaar geleden is fotograaf Theodorus Ferdinant van de Pol (18 augustus 1861 - 11 juli 1953) overleden. Dat betekent dat de door hem gemaakte foto's op 1 januari van het jaar volgend op zijn zeventigste overlijdensdag, dus op 1 januari 2024, auteursrechtvrij zijn. We geven dan ook de 49 expliciet door hem gemaakte foto's uit onze collectie vrij en de 50 foto's tot en met 1936 van Atelier van de Pol, het moment dat hij zich uit het Atelier terugtrok. Zijn zoon Hendrikus Christoffel Antonius zette de zaak in zijn eentje voort. Een jaar voor het overlijden van Th.F. van de Pol, gaf hij een interview aan het Dagblad voor Amersfoort, waarin hij vertelde over zijn fotocarrière.

De opgraving van de Amersfoortse Kei in 1903 is natuurlijk bekend, maar wist u dat Th.F. van de Pol destijds dit heuglijke feit vastlegde? In Amersfoort wilde men graag met de kei op de foto. Zie hier het publiek rondom de uitgegraven en opgetakelde Amersfoortse Kei, op de Varkensmarkt (14095).

Amersfoortse Kei op de Varkensmarkt, 1903.