Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

‘Adoeh seh - De weg naar Amersfoort’ van Jim Grondhuis

Op 15 augustus 2021 hield auteur Jim Grondhuis een toespraak bij de herdenking van de capitulatie van de Japanners in Nederlands-Indië. De voorbereiding hierop inspireerde Jim om twee boeken te schrijven, respectievelijk ‘Adoeh seh - De weg naar Amersfoort’ en ‘Indisch - niet alleen vanwege het eten’.

Sinds een tijdje hebben we in de bibliotheek van Archief Eemland naast het tweede boek, het eerste boek: ‘Adoeh seh: De weg naar Amersfoort’. Het gaat over 18 Indische families die in Amersfoort zijn komen wonen. Het boek is rijk geïllustreerd met veel foto’s van de families. In elk hoofdstuk interviewt de auteur een lid van een familie.

Zoals het interview van Jelleke Toes-Cordier de Croust. Jelleke is een lid van de Indische gemeenschap in Amersfoort. In de oorlog moest haar vader aan de Birma-spoorweg werken. In oktober 1950 vertrokken ze met het gezin naar Nederland. In 1952 verhuisden ze naar de wijk Soesterkwartier in Amersfoort. Haar vader werd ingedeeld in het wapen van de Huzaren van Boreel, als oud-KNIL-militair. De Nederlandse buren waren van het begin af aan heel aardig voor ze. Ook werd Jelleke geweldig ontvangen op de kleuterschool aan de Paulus Borstraat door zowel personeel als leerlingen. Onlangs heeft Jelleke in de kerk nog een juf van vroeger ontmoet. De “juf” vertelde dat ze zelf destijds stage liep. Ze had nog een mooie foto uit die tijd, die Jelleke later van haar ontving. Jelleke was nooit zo bezig met haar “Indisch zijn”. Na het overlijden van haar man kwam ze in aanraking met de Pelita eettafel. Die werd in principe opgericht voor Indische ouderen van boven de 65. In het begin was dit alleen praten en eten. Maar nu wordt er zelfs gedanst.

Jim Groothuis heeft ook zijn zus, Senya, geïnterviewd. Hun ouders zijn geboren op Java. Vader, Lex, zat in de Tweede Wereldoorlog in verschillende krijgsgevangenenkampen en zag Senya pas toen ze al enkele maanden oud was. In 1950 vertrok het gezin naar Nederland. Jim zelf werd tijdens de overtocht naar Nederland op het schip Atlantis geboren. De eerste jaren in Nederland verbleven zij als gezin o.a. in diverse contractpensions. Later verhuisden ze naar Amersfoort, ook naar het Soesterkwartier. Het gezin had het naar de zin in Amersfoort. Vader Grondhuis was actief in Indische verenigingen en richtte er zelfs één op. Hij overleed in december 2008. Moeder Toos Grondhuis was in november 1989 reeds overleden.

Alle hoofdstukken beschrijven het leven in Nederlands-Indië, de oorlogstijd, de naoorlogse tijd, de overtocht en hoe het in Nederland verder ging met de families. Als u meer wilt weten over de geschiedenis van Indische families die in Amersfoort zijn komen wonen, is dit boek absoluut een aanrader. Het boek is in te zien bij Archief Eemland, plaatsingscode 6914. Over dit onderwerp is ook een film via internet te bekijken. Deze film gaat over de afgelopen vier eeuwen. Vele aspecten van de Indische en koloniale invloeden op de Nederlandse samenleving komen aan bod: de Indo's, de Molukkers, veteranen, Totoks, plantages en pensions.

Tegen een kleine betaling kunt u de film Sporen van Indië bekijken.